Mimar: Ricardo Bofill
Yer: Barselona, İspanya
Toplam yüzey alanı: 3,100 metrekare ve bahçeler
Ev alanı: 500 metrekare
Tamamlanma tarihi: 1975
1973 yılında keşfedilen çimento fabrikası, bulunduğunda 30 silo, yer altı alanları ve dev makine odalarından oluşan büyük bir harabe şeklindeydi. Aynı yıl mimar Ricardo Bofill bu yıkıntı halindeki fabrikayı satın alarak renovasyon çalışmalarına başladı.
Bofill öncelikle yeni ele aldığı proje konusunda bir plan ve program oluşturmuştu; eski çimento fabrikası yenileme çalışmaları sonucunda mimarlık ofisleri, bir model laboratuarı, arşiv alanları, sergi bölümleri, kendisi için bir apartman dairesi, misafir odaları ve bahçelerden oluşan yepyeni bir çalışma ve yaşam alanına dönüştürülecekti.
Yaklaşık olarak iki yıl süren yenileme çalışmalarında Bofill kimi yapıları tamamen yıkıp yerlerine yenilerini inşa etti, çimento atıklarını temizletti, bahçe olarak öngördüğü alanları yeşillendirdi ve bu bölümlere zeytin, çam, palmiye, okaliptüs ve selvi ağaçları diktirdi ve böylece eski fabrika alanını yaratıcı bir mimari bakış açısıyla yeniden yaratmış oldu.
Bofill geleceğin mimari trendlerini o yıllarda hayal ederek; bu yenileme projesi için özel bir tasarım vizyonlamıştı. 2. Dünya Savaşı yıllarında fabrikanın içerisinde inşa edilen farklı bir estetik boyutuna sahip bazı mimari elementleri olduğu gibi bırakmış ve yanlarına onlarla tuhaf absürt bir uyum sergileyen sürrealist imajları yansıtan fütüristik alanlar yaratmıştır.
Hiçbir yere çıkmayan paradoks merdivenlerin yanında yer alan boşluğa asılı biçimdeki absürd heykeller mekânda büyülü bir hava yaratmış ve bu büyülü imaj fabrika alanının belirsiz ve vahşi alt yapısı ile birleşerek mekânda bambaşka bir atmosfer yaratılmasını sağlamıştır.
Günümüzde büyülü bir atmosfer yaratan sanat eserleri ile dolu yemyeşil bahçe alanlarının bir zamanların çimento fabrikasına ait soğuk ve gri alanlar olduğuna inanmak oldukça zor görünüyor değil mi?
Yenileme çalışması esnasında fabrika alanı içerisinde atıl olarak duran her alana bir görev addedilmiş (örneğin katedral binası, bahçe alanı, sergi bölümü gibi) ve böylece tüm alanın hayata katılması sağlanmıştır.
Renovasyon çalışmaları esnasında kapı, pencere, duvar, iç ve dış dekorasyonda mimari tarihinde yer alan birçok akımın, farklı kültürel ve yöresel stillerin bir arada kullanıldığı göze çarpmaktadır. Çimento fabrikası, ünlü mimarın ve İspanyol yapı işçilerinin özverili çalışmaları sayesinde kısa zamanda yenilenme sürecini tamamlayarak dönüşmüş göz alıcı bir yapı hâlini almış olsa da, mimar Bofill’e göre daima tam olarak bitirilmemiş noktası konulmamış bir eser olarak kalmaya devam edecektir.
Ezber bozan bu yaratıcılık abidesi yapının iç dekorasyonu, bir o kadar sade ve konforlu bir stilde döşenmiştir. İç dekorasyonda düz beyaz koltuklar, monokrom halılar, uzun perdeler ve modern ve yalın çağdaş sanat eserleri kullanılarak göz yormayan misafirleri sıcacık ve konforlu bir şekilde ağırlayan bir hava yaratılmıştır.
Ofis bölümlerinde ise dikkat çekici uzunluklara sahip toplantı masaları, deri koltuklar, lüks ahşap mobilyalar ve duvarlarda sergilenen çerçevelenmiş mimarı planlar göze çarpmaktadır.
Mimar Ricardo Bofill hâlen iş ve özel yaşamında Çimento Fabrikası’nda ikamet etmeyi tercih etmektedir çünkü bu mekânın özellikle iş yaşamında kendisine yaratıcı fikirler aşıladığına, aklını toplamasına yardım ettiğine ve huzur verdiğine inanmaktadır.
“Mimar olmak insanların organize ettiği bir mekânı kavrayabilmek, insanların anlık hareket ve davranışlarını deşifre edebilmek ve bilinçaltının ifade ettiği değişim ihtiyaçlarını saptayabilmektir. Ancak tüm bu ögeleri bir araya getirebiliyorsak kişisel çalışmalarımız ile mimari tarihine bir katkıda bulunabiliriz.” Ricardo Bofill
Özetle Çimento Fabrikası dıştan özgün bir tasarıma ve mimari elementlere sahip iç dekorasyon açısından ise stil sahibi bir yapıdır. Dokuların ve formların, materyallerin ve izlenimlerin karışımından oluşan etkileyici dev alanların yer aldığı, gün boyunca büyüleyici ışık oyunları sergileyecek nitelikte güneş ışığı alan bu özgün çalışma ve yaşam alanını mutlaka daha yakından inceleyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder